tirsdag 16. februar 2010

Høyre må samarbeide bredt

Høyre bør fortsatt gå for et bredt politisk samarbeid med både FrP og det såkalte sentrum. Meningsmålingene både nå og tidligere har vist at Høyre og FrP ikke har flertall på Stortinget uten å samarbeide med ett eller flere partier i sentrum av norsk politikk. Å legge seg på en samarbeidslinje som har brodd mot andre borgerlige partier vil være å forære disse partiene på et sølvfat.

Enkelte partiledere bør lære av de dyrekjøpte erfaringene fra valget i 2009. Fastlåste posisjoner stenger døren for et maktskifte i 2013. Dette er det stor enighet om i Høyre. Derimot bør de samme partiene arbeide systematisk med politikkområde for politikkområde – og selvsagt også bli enig om hva som faller utenfor politikken (!)- for å arbeide frem en bredere konsensus om hvilken politikk en annen regjering skal føre.

Jeg mener det er nødvendig å være langsiktige i dette spørsmålet. Partiene må allerede i denne stortingsperioden vise velgerne at man også kan samarbeide bredt ikke-sosialistisk i det daglige arbeidet på Stortinget. Mange av våre viktigste kommuner er styrt av de borgerlige partiene, og formodentlig blir det flere av dem etter kommunevalget i 2011. Også her må man vise gode eksempler på at det er mulig å samarbeide. Høyre vil gjerne være navet i et praktisk og bredt borgerlig samarbeide.

2 kommentarer:

  1. KRF-Venstre og tidligere SP snakket hele tiden om at det var de som var sentrum i norsk politikk. Men egentlig er det vel Høyre som er sentrum. Høyre kan samarbeide med nesten alle partiene. Kanskje det er vår svakhet - ønsket om å være samlende - de som respekterer alle standpunkter - uten nødvendigvis å være enige. Som Michael har sagt det så treffende:"alle er enige med Høyre - når de får tenkt seg om!"

    SvarSlett
  2. Krf-Venstre og tidligere SP presiserte at det var de som var "sentrum" i norsk politikk - underforstått det var de alle burde samle seg om. Nå har vel den politiske virkelighet vist seg annerledes.
    Men er det ikke Høyre som er det egentlige sentrum i norks politikk. Vi han samarbeide med de fleste. Som Michael en gang så treffende uttrykte det - "de fleste er enige med Høyre - når de bare får tenkt seg om"

    SvarSlett